Life

KARIES RAMPAN PDF

The PDF file you selected should load here if your Web browser has a PDF reader plug-in installed (for example, a recent version of Adobe Acrobat Reader). FINALIS LOMBA OPERCULUM PSMKGI , Jakarta Oleh: Mochammad Yusuf (FKG ) Azimah Nurin Nafilah (FKG ). Rampan caries is the habit of bottle feeding at night, sweets preference and often meals Mutans Dengan Keparahan Karies Pada Anak Rampan Karies.

Author: Nikolar Aralabar
Country: Mexico
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 24 October 2015
Pages: 315
PDF File Size: 17.29 Mb
ePub File Size: 16.41 Mb
ISBN: 637-8-31998-825-3
Downloads: 5840
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Karamar

Kerosakan gigijuga dikenali sebagai karies gigi atau kavitiialah kemusnahan gigi disebabkan oleh asid yang dibuat oleh bakteria. Bakteria mereput tisu-tisu keras gigi enameldentin dan simentum dengan membuat asid daripada sisa makanan pada permukaan gigi.

Di seluruh dunia, lebih kurang 2. Seseorang yang mengalami kerosakan gigi mungkin tidak menyedari penyakit ini. Ini dirujuk sebagai tempat lesi putih, sebuah lesi karies insipien atau “mikrokaviti”. Sebelum kaviti membentuk, proses ini boleh dipatah balik, tetapi sekali kaviti membentuk, struktur gigi yang hilang tidak boleh dijana semula.

Sebuah lesi yang muncul berwarna perang gelap dan berkilat menunjukkan kerosakan gigi pernah hadir tetapi proses penyahmineralan telah berhenti, meninggalkan kesan kotor. Pereputan aktif lebih ringan dalam warna dan pudar dalam penampilan.

Apabila enamel dan dentin dimusnahkan, kaviti menjadi lebih ketara. Kawasan yang terlibat gigi bertukar warna dan menjali lembut apabila disentuh.

Kerosakan gigi – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Setelah pereputan melalui enamel, tubul dentin, yang mempunyai laluan kepada saraf gigi, menjadi terdedah, menyebabkan kesakitan yang boleh menjadi seketika, sementara semakin teruk dengan pendedahan kepada haba, sejuk, atau makanan dan minuman kares. Apabila kerosakan yang telah mencapai rakpan yang cukup untuk membolehkan bakteria untuk mengatasi tisu pulpa di tengah gigi, sakit gigi menyebabkan kesakitan dan akan menjadi lebih tetap.

Kematian tisu pulpa dan jangkitan ialah akibat biasa. Kariex tidak lagi sensitif kepada panas atau sejuk, tetapi boleh menjadi sangat sakit terhadap tekanan.

Karies gigi juga menyebabkan nafas berbau dan rasa tidak sedap. Kerumitan seperti trombosis sinus kavernus dan angina Ludwig boleh mengancam nyawa. Terdapat empat kriteria utama yang diperlukan untuk pembentukan karies: Proses karies tidak mempunyai hasil yang tidak dapat dielakkan, dan kqries yang berbeza akan terdedah kepada darjah yang berbeza bergantung kepada bentuk gigi mereka, tabiat kebersihan mulut, dan keupayaan penimbalan air liur mereka.

Karies gigi boleh berlaku pada mana-mana permukaan gigi yang terdedah kepada rongga mulut, tetapi bukan struktur yang kekal dalam tulang. Bakteria yang paling bertanggungjawab bagi kaviti gigi ialah streptokokus mutans, yang paling menonjol Streptococcus mutans dan Streptococcus sobrinus kariss, dan lactobacilli. Jika dibiarkan tidak terawat, penyakit ini boleh menyebabkan rasa sakit, kehilangan gigi dan jangkitan.

Penyakit kerosakan gigi disebabkan oleh jenis tertentu bakteria yang menghasilkan asid dalam kehadiran karbohidrat boleh tapai seperti sukrosafruktosadan glukosa. Untuk lebih khusus, gigi yang terutamanya mineral dalam kandungan dalam keadaan tetap penyahmineralan dan pemineralan semuka ulang-alik antara gigi dan sekitar air liur. Pesakit-pesakit ini berkemungkinan mudah kena karies gigi.

Apabila pH di permukaan gigi jatuh bawah 5.

Semua karies berlaku daripada penyahmineralan asid bakteria yang melebihi air liur dan pemineralan semula fluorida, dan penyahmineralan asid berlaku di mana plak bakteria yang tinggal di gigi.

Kawasan yang mudah dibersihkan dengan berus gigi, seperti permukaan depan dan belakang fasial dan lidahmembina lebih sedikit kaviti. Beberapa makanan yang mempunyai pH keasidan 5. Ini dikenali sebagai hakisan, daripada karies, kerana asidnya tidak daripada bakteria.

Serangan oleh asid dari kerumitan sistemik seperti bulimia dan masalah perut serta muntah boleh menyebabkan hakisan gigi. Terdapat sesetengah penyakit dan gangguan yang menjejaskan gigi yang boleh meninggalkan individu pada risiko yang lebih besar bagi kaviti.

  GRAEBER FRAGMENTS OF AN ANARCHIST ANTHROPOLOGY PDF

Amelogenesis imperfektayang berlaku antara 1 dalam dan 1 dalam 14, individu, ialah penyakit di mana enamel tidak bentuk sepenuhnya atau membentuk dalam jumlah yang tidak mencukupi dan boleh menanggalkan sebatang gigi. Dalam kebanyakan orang, gangguan atau penyakit yang menjejaskan gigi bukan punca utama karies gigi. Enamel mula menyahmineral pada pH 5.

Walaupun dalam persekitaran mulut yang sihat, bagaimanapun, gigi mudah kena kepada karies gigi.

Kerosakan gigi

Jika alur pembangunan dalam gigi ini lebih banyak dan dibesar-besarkan, lubang dan fisur karies lebih cenderung untuk membangun lihat bahagian seterusnya. Juga, karies lebih cenderung untuk membangun apabila makanan terperangkap antara gigi. Mulut mengandungi pelbagai jenis bakteria muluttetapi hanya beberapa spesies tertentu bakteria dipercayai menyebabkan karies gigi: Streptococcus mutans dan Lactobacillus ialah spesies antaranya. Organisma-organisma ini boleh mengeluarkan tahap yang tinggi asid laktik berikut penapaian gula diet, dan tahan kesan buruk pH rendah, sifat-sifat penting bagi bakteria kariogenik.

Bakteria berkumpul di sekitar gigi dan gusi dalam jirim melekit, berwarna krim dipanggil plakyang berfungsi sebagai biofilem. Sesetengah tapak mengumpul plak lebih biasa daripada yang lain, bagi tapak contoh dengan kadar rendah aliran air liur fisur molar.

Alur pada permukaan oklusal gigi molar dan premolar menyediakan tapak penyimpanan mikroskopik bagi bakteria plak, demikian pula tapak antara proksimal. Plak juga boleh berkumpul di atas atau di bawah gingiva di mana ia dirujuk sebagai plak supra- atau sub-gingival, berasingan.

Strain bakteria ini, terutamanya S. Bakteria dalam mulut seseorang menukar glukosafruktosadan paling umum sukrosa gula meja kepada asid gampan asid laktik melalui sebuah proses glikolitik dipanggil penapaian.

Proses ini dinamik, walau bagaimanapun, seperti mana pemineralan semula juga boleh berlaku sekiranya asid dineutralkan oleh air liur atau kumuran. Ubat gigi atau varnis gigi boleh membantu pemineralan semula. Kesan gula tersebut ke atas perkembangan karies gigi dipanggil kekariogenikan. Sukrosa, walaupun glukosa dan fruktosa unit terikat, sebenarnya lebih kariogenik daripada campuran bahagian sama glukosa dan fruktosa. Ini disebabkan oleh bakteria menggunakan tenaga dalam ikatan sakarida antara subunit glukosa dan fruktosa.

Kekerapan iaitu gigi terdedah kepada persekitaran kariogenik berasid mempengaruhi pembangunan karies. Apabila masa berlalu, pH telah reda kerana keupayaan penimbalan air liur dan kandungan mineral terlarut permukaan gigi. Dalam setiap pendedahan kepada persekitaran berasid, bahagian kandungan mineral bukan organik di permukaan gigi larut dan boleh masih terlarut selama dua jam.

Proses karies boleh bermula dalam masa beberapa hari peletusan gigi ke dalam mulut jika diet cukup kaya dengan karbohidrat yang sesuai. Bukti menunjukkan bahawa pengenalan rawatan fluorida memperlahankan proses.

Kerana simentum menyelubungi permukaan akar tidak hampir tahan lama apabila enamel pemetian korona, karies akar cenderung untuk maju lebih cepat daripada kerosakan pada permukaan lain.

Perkembangan dan kehilangan pemineralan pada permukaan akar ialah 2. Dalam kes yang sangat teruk di mana kebersihan mulut sangat lemah dan di mana diet sangat kaya dengan penapaian karbohidrat, karies boleh menyebabkan kaviti dalam tempoh berbulan peletusan gigi. Ini boleh berlaku, contohnya, apabila kanak-kanak terus minum minuman bergula dari botol bayi lihat perbincangan kemudian. Mengurangkan kadar aliran air liur dikaitkan dengan peningkatan karies kerana keupayaan penimbalan air liur tidak hadir untuk mengimbangi rampab berasid dicipta oleh makanan tertentu.

Akibatnya, keadaan perubatan yang mengurangkan jumlah air liur yang dihasilkan oleh fampan liurdalam tertentu kelenjar submandibel dan kelenjar parotidberkemungkinan mengeringkan mulut dan dengan itu meluaskan kerosakan gigi. Perangsang, yang paling terkenal methylamphetaminejuga menutup jalan aliran air liur pada tahap ekstrem. Tetrahydrocannabinolbahan kimia aktif dalam kanabisjuga menyebabkan oklusi hampir lengkap peliuran.

Penggunaan tembakau kariew boleh meningkatkan risiko bagi pembentukan karies. Beberapa jenama tembakau tanpa asap mengandungi kandungan karise yang tinggi, meningkat kecenderungan untuk karies. Jika ini berlaku, karies akar ialah satu kebimbangan sejak simentum yang meliputi akar gigi lebih mudah dinyahmineral oleh asid daripada enamel. Pendedahan plumbum dalam rahim dan neonatal menyebabkan kerosakan gigi. Kemiskinan juga merupakan penentu sosial yang ketara bagi kesihatan mulut.

  BSNL TTA STUDY MATERIAL PDF

Borang boleh didapati untuk penilaian risiko bagi kerosakan gigi apabila merawat kes pergigian; sistem ini menggunakan bukti berasaskan Pengurusan Karies oleh Pentaksiran Risiko CAMBRA. Enamel ialah tisu tanpa sel termineral tinggi, dan karies bertindak atas ia melalui proses kimia yang disebabkan oleh persekitaran berasid yang dihasilkan oleh bakteria.

Seperti mana bakteria memakan gula dan menggunakannya untuk tenaga mereka sendiri, mereka mengeluarkan asid laktik. Kesan daripada proses ini termasuk penyahmineralan kristal dalam enamel, disebabkan oleh asid, dari masa ke masa sehingga bakteria dari segi fizikal menembusi dentin. Batang enameliaitu unit asas struktur enamel, berjalan tegak dari permukaan gigi ke dentin. Semenjak penyahmineralan enamel oleh karies, secara umum, mengikuti arah batang enamel, corak segi tiga yang berbeza antara lubang dan fisur dan karies permukaan licin terbina dalam enamel kerana orientasi batang enamel berbeza di kedua-dua kawasan gigi.

Seperti mana enamal kehilangan mineral, dan karies gigi berlangsung, enamel terbina beberapa zon berbeza, kelihatan di bawah mikroskop cahaya.

PENCEGAHAN DAN PERAWATAN KARIES RAMPAN | Mariati | JURNAL BIOMEDIK

Dari lapisan paling dalam enamel ke permukaan enamel, kawasan yang dikenal pasti ialah: Zon permukaan masih agak termineral dan hadir sehingga kehilangan struktur gigi menyebabkan peronggaan. Tidak seperti enamel, dentin bertindak balas kepada perkembangan karies gigi. Selepas pembentukan gigiameloblasyang menghasilkan enamel, dimusnahkan sekali pembentukan enamel selesai dan dengan itu tidak boleh kemudian menjana semula enamel selepas kemusnahannya. Sebaliknya, dentin dihasilkan secara berterusan sepanjang hayat oleh odontoblasyang tinggal di sempadan antara pulpa dan dentin.

Karues odontoblasts hadir, sebuah rangsangan, seperti karies, boleh mencetuskan tindak balas biologi.

Mekanisme pertahanan ini termasuk pembentukan dentin sklerotik dan dentin tertier. Dalam dentin dari lapisan yang paling dalam kepada enamel, kawasan-kawasan yang berbeza terjejas oleh kerosakan gigi ialah bahagian hadapan memajukan, zon penembusan bakteria, dan zon kemusnahan.

Zon-zon penembusan bakteria dan kemusnahan ialah lokasi bakteria menyerang dan akhirnya penguraian dentin. Zon kemusnahan mempunyai populasi bakteria yang lebih bercampur-campur di mana enzim proteolitik yang telah memusnahkan matriks organik.

Karies dentin terdalam telah berbalik menyerang kerana matriks kolaj tidak rosak teruk, memberikan potensi pembaikan. Luar zon lebih superfisial sangat dijangkiti dengan degradasi proteolitik matriks kolagen dan hasilnya dentin itu tidak boleh balik dinyahmineral. Struktur dentin ialah susunan saluran mikroskopik, dipanggil tubul dentin, yang memancar keluar dari kebuk pulpa kepada luaran simentum atau sempadan enamel.

Tubul juga membolehkan karies untuk maju dengan lebih cepat. Sebagai tindak balas, cecair di dalam tubul membawa imunoglobulin daripada sistem imun untuk melawan jangkitan bakteria. Pada masa yang sama, terdapat peningkatan pemineralan sekitar tubul. Di samping itu, sebagai asid dari bakteria menyahmineral kristal hidroksiapatit, kalsium dan fosforus dikeluarkan, yang membolehkan selama pemendakan lebih kristal yang jatuh lebih mendalam ke dalam tubul dentin.

Kristal ini membentuk halangan dan melambatkan kemajuan karies. Selepas tindak balas perlindungan ini, dentin dianggap sklerosis. Menurut teori hidrodinamikcecair di dalam tubul dentin dipercayai mekanisme dengan mana reseptor sakit yang dicetuskan dalam pulpa gigi.

Oleh yang demikian, karies gigi boleh maju selama tempoh masa yang panjang tanpa sebarang sensitiviti gigi, membolehkan kerugian yang lebih besar struktur gigi. Sebagai tindak balas kepada karies gigi, mungkin ada pengeluaran lebih dentin ke arah pulpa. Dentin baharu ini dirujuk sebagai dentin tertier.