Literature

LEBAH KELULUT PDF

TUARAN: Stingless bee or lebah kelulut farmers are advised to adopt nanotechnology in order to increase production of kelulut honey. mengenai lebah kelulut | See more ideas about Bees, Beekeeping and Bumble bees.

Author: Yozshumuro Kigagor
Country: Czech Republic
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 1 March 2005
Pages: 294
PDF File Size: 7.33 Mb
ePub File Size: 19.58 Mb
ISBN: 886-2-80677-841-6
Downloads: 3812
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akinoran

Meliponikultur atau pemeliharaan lebah kelulut adalah pengendalian dan pengurusan koloni lebah kelulut.

Pemelihara kelulut menternak kelulut bagi menuai madu dan produk haif yang lain termasuklah propolisdebungadan lilin lebah. Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman dan penghasilan koloni kelulut untuk dijual kepada pemelihara lain. Pemeliharaan lebah kelulut telah lama pebah di Amerika Tengah dan Amerika Selatan sebelum kedatangan pendatang Eropah.

Meliponikultur

Semasa zaman itu, kaum Asli mengambil madu dan lilin daripada kelulut. Kemudian barulah lebah madu dibawa dari Eropah, dan pada kurun ke, dari Afrika. Pada masa ini meliponikultur banyak terdapat di negara-negara Amerika Tengah dan Selatan, terutamanya Mexico sebagai peninggalan kaum Mayadan di Timur Laut Brazil.

  LEBKUCHENHAUS SCHABLONEN PDF

Mereka banyak menternak spesis Melipona beecheiiM. Terdapat dua kaedah penternakan kelulut iaitu kaedah tradisional dan kaedah pemeliharaan secara industri.

41 best lebah kelulut stingless bees images on Pinterest | Bees, Beekeeping and Bumble bees

Kaedah tradisional menggunakan cara mengambil koloni liar dari tunggul kayu dan memindahkannya ke sarang buatan manusia. Ada juga yang mengumpan dengan haif kotak kayu. Kaedah ini adalah dengan pemelihara lebah memindah kokun jantan dan pekerja ke dalam kotak baharu.

Kemudian memperkenalkan sel ratu daripada koloni lain. Pekerja yang terbang dipindahkan dari haif yang mempunyai banyak lebah pekerja menggunakan teknik hanyut sama seperti pemindahan lebah madu. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. The Indo-Malayan Species of Trigona.

Lebah Kelulut

Bulletin of the American Museum of Natural History Bee Research Association Limited, London. Diambil daripada ” https: Ruang nama Rencana Perbincangan.

keluluf Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Dalam projek lain Wikimedia Commons. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.